Trening med manualer er fleksibelt – og for alle

Manualer er kanskje de mest ikoniske treningsverktøyene, samtidig som det er mange som gruer seg til å trene med dem. Noen tror at manualer bare er for skikkelige kroppsbyggere, noe som kanskje ikke er så rart hvis det er snakk om de aller største manualene med fast vekt på opptil 45 kg eller mer. Det er likevel ikke hele sannheten – det finnes manualer som passer til alle.

Derfor kan manualer være bedre enn styrkemaskinene

Manualer omtales noen ganger, sammen med for eksempel vektstang og kettlebell, som «frie vekter». Det betyr helt enkelt at det ikke er snakk om en vekt som følger et bestemt spor, som i mange treningsmaskiner, men brukeren kontrollerer vekten i frie luften.

Dette gjelder altså uansett type eller vekt på manualene, se noen forskjellige på https://billigfitness.no/collections/manualer, selv med en relativt lett manual får du denne fordelen. Det er helt enkelt flere muskelgrupper som aktiveres når du må kontrollere manualens bevegelser i flere retninger. Det gjelder ikke minst kjernemuskulaturen, som kan dra særlig nytte av trening med frie vekter.

Hvor tunge manualer skal du velge?

Det finnes selvfølgelig ikke noe fasitsvar når det gjelder vekt på manualer. Hvis du er usikker, kan det være lurt å velge litt lettere manualer enn hva du egentlig hadde tenkt. Det er bedre å kunne fullføre antall repetisjoner med vekten du velger, og så oppgradere ved et senere tidspunkt.

Det finnes selvfølgelig også manualer som kan justeres, noe som kan være svært praktisk i noen sammenhenger. Likevel er det greit for en nybegynner å begynne med noen enkle lette manualer. Det finnes også manualer som er dekket med belegg som både gjør de sklisikre, og skåner gulv og andre overflater.

Se bort fra fordommene om at manualer bare er for kroppsbyggere, og oppdag en fleksibel, effektiv og morsom treningsform som passer for absolutt alle.