Hvordan forebygger du tørr hud?

Tørr hud er en hud type, men tørr hud kan også ramme mennesker med andre hudtyper. Man kan oppleve tørr hud som en reaksjon på enten interne påvirkninger eller eksterne miljøfaktorer som kaldt vær, vind eller lav fuktighet.

Uansett om hudtypen din er tørr, eller om du opplever tørr hud i perioder, så kan det hende at du får noen svar fra dette innlegget. Vi skal nemlig diskutere årsakene til tørr hud og også de beste måtene å behandle det på. Drikk vann og bruk hudpleieprodukter er vanligvis gode alternativer, men vi gir også flere andre tips!

Årsaker til tørr hud

Som sagt kan det være mange grunner til at man opplever tørr hud selv om man i utgangspunktet ikke har en tørr hudtype.

En tørr hudtype kjennetegnes av at du har lav talgproduksjon og små porer (nesten usynlige). For mange kan huden føles stram og lite elastisk, ettersom tørr hud mangler fett. Dette bidrar til at hudbarrieren er mindre motstandsdyktig og at fukt fordamper lettere fra huden. Hud blir fort dehydrert og er derfor mer sensitiv for ytre påkjenninger, som eksempelvis vær og vind som virker uttørkende på huden. Tørr hud er en av hudtypene hvor linjer og rynker oppstår tidligst, og huden trenger derfor ekstra pleie.

Det er mange årsaker som kan forverre og vedlikeholde tørr hud, inkludert værforhold og årstid, genetikk og livsstils valg. Personer med andre hudtyper kan også oppleve å få tørr hud i perioder som følge av disse påvirkningene. Har du en tørr hudtype vil du i lettere reagerer på påkjenninger fra omgivelsene så som:

●       livsstils valg: Røyking akselererer aldring og drikking av alkohol kan dehydrere huden.

●       Eksponering for stråling: UV stråler ved soling eller strålebehandling ved kreft kan også forårsake tørrhet.

●       Alder: Etter hvert som man blir eldre vil hudcellene fornyes saktere, og det ytterste laget i huden blir tynnere. Derfor blir huden dårligere på å holde på fuktigheten og produksjonen av kollagen og elastin synker. Det elastiske nettverket som gir styrke til huden, vil også tåle mindre og miste stramhet.

●       Medisinske tilstander: Visse medisinske tilstander kan føre til tørr hud, inkludert diabetes og eksem som eksempelvis psoriasis.

●       Medikamenter: Noen medisiner som blant annet cellegift, og kremer og tabletter ved akne behandling forårsake tørr og irritert hud.

Forebygging og behandling av tørr hud

Det er mange måter å forebygge og behandle tørr hud på. Målet er å styrke hudens barrier og dermed hudens naturlige forsvar. En sterk hudbarrier holder huden fuktet og myk, minsker fordampning fra huden og forhindre dermed at huden dehydreres.

Beskytt huden mot uttørring fra eksempelvis vann, sol og vind. Solkrem er viktig når du går ute om sommeren; velg en solkrem med solfaktor 30 eller høyere. Drikk i tillegg nok vann for å holde huden hydrert fra innsiden og ut. En god tommelfingerregel er å drikke åtte glass vann per dag.

Bruk hudpleie produkter som passer spesielt godt til tørr hud. Se etter rikere kremer som tilfører huden både fukt og fettsyrer. Fettsyrenes hjelper å holde på fukten i huden og holder huden myk.

Sammendrag

Tørr hud er en hudtype, men tørr hud kan også oppstå hos mennesker med andre hudtyper som har en reaksjon på enten interne eller eksterne påvirkninger. Det er mange årsaker som kan forverre og vedlikeholdet tørr hud, inkludert værforhold, årstid og livsstil valg. Den beste måten å forebygge og forhindre tørr hud på er å beskytte huden mot faktorer som sliten på hudens barrierer så som sol og vind; drikk tilstrekkelig med vann og bruk ansiktskremer som passer for tørr hud.