Kjøp en oppvaskmaskin som er tilpasset familiens behov

Oppvaskmaskinen er en sentral del av et hvert moderne kjøkken, og for de aller fleste familier er det utenkelig å leve uten oppvaskmaskin. Denne hjelperen er i bruk hver eneste dag, og den utsettes selvfølgelig for en god del slitasje. Godt vedlikehold gir oppvaskmaskinen lengre levetid, men før eller senere er den klar for utskiftning. Da er det lurt å velge en modell som er godt tilpasset familiens behov.

Kapasitet og funksjoner

Oppvaskmaskiner er i noe grad begrenset av tilgjengelig plass på kjøkkenet, sammen med faktorer som strøm og vann. Det er helt enkelt ikke praktisk å lage oppvaskmaskiner som går utover den vanlige malen. Det er for så vidt også praktisk, da det betyr at de aller fleste oppvaskmaskiner vil passe sømløst inn i eksisterende kjøkkeninnredning. Det felles formatet betyr også at kapasiteten i utgangspunktet er relativt lik, med noen få unntak.

Smarte funksjoner for plassering av oppvask kan likevel gi en høyere opplevd kapasitet. En egen tynn bestikkhylle vil for eksempel frigjøre plass der bestikkskuffen er plasser i andre maskiner, noe som kan gi plass til flere tallerkener.

Automatisk løfting er også en funksjon som kan gjøre hverdagen enklere. Det er ingen som elsker å sette inn i oppvaskmaskinen, men det kan i hvert fall bli litt lettere med smarte løsninger.

Ekstrafunksjoner og ny teknologi

Oppvaskmaskinen er ofte skjult i en integrert løsning, eller så er den en relativt diskre del av interiøret på kjøkkenet. Det er kanskje en bidragende årsak til at det ikke skjer veldig mye med tanke på spennende og annerledes teknologi. Noen områder er likevel mulige å trekke fram:

  • Integrerte oppvaskmaskiner har vanligvis ikke et synlig display, men mange moderne maskiner har enten et indikeringslys mot bakken, eller et display som projiserer gjenstående tid og annen informasjon på gulvet.
  • Tørking er et annet områder der det har skjedd noe teknisk utvikling, med såkalt zeolitt-tørking, som gir et bedre tørkeresultat. Det gjelder særlig plast, som kan være vanskelig å tørke med konvensjonelle metoder.
  • Det finnes selvfølgelig også noen få oppvaskmaskiner med appstyring, men nytteverdien er sannsynligvis begrenset. Du må uansett sette inn i oppvaskmaskinen, det kan ingen app hjelpe deg med.

Til slutt er det også viktig å husk på lydnivå. Det kanskje ikke er den mest spennende egenskapen til en oppvaskmaskin, men sjekk alltid det oppgitte lydnivået. Det finnes mange støysvake modeller å velge mellom, så du trenger ikke å irritere deg over støy fra din nye oppvaskmaskin.